Istoria firmei Adidas

Posted: 5 Ianuarie 2009 in Uncategorized

*UPDATE 2016*: nici nu mai stiam de blog-ul asta (publicat aparent in 2008, cand eram „tanar”). Da un click pe home page ca o sa mai postez din cand in cand despre viata de student in Anglia si alte chestii plictisitoare.

Reclama si istoricul de la adidas este foarte tare , mie-mi place desi nu au adoptat nici o alta vedeta sport sau imagine istorica de dat gol intr-o poarta “super” metalica formata din lanturi , simplismul ei este foarte original.
“adidas” a apărut in 1949, iar numele vine chiar de la fondatorul ei, Adi Dessler. ”adidas “este la momentul actual al doilea mare producator de vestimentaţie sportivă. Ce este interesant este ca in lumea vestimentara sportiva fratele sau Rudolf Dassler este fondatorul – Puma, pe care a botezat-o cu porecla lui .

“adidas” si Puma sunt unele dintre cele mai renumite brand-uri din lume. Insa niciunul dintre ele n-ar fi existat daca intr-un micut sat din Germania nu s-ar fi iscat o rivalitate de moarte intre doi frati.
Certurile constante au culminat pe la jumatatea anilor ‘40 cu parasirea afacerii de catre Rudolf. Acesta s-a mutat peste rau si si-a deschis propria firma de incaltaminte sport, devenind rivalul declarat al lui Adi. Compania lui Adi a luat numele de adidas iar in 1948 Rudolf si-a inregistrat noua sa fabrica cu numele de Puma.

In scurt timp adidas a devenit o afecere mult mai mare si profitabila decat Puma. Una dintre marile greseli pe care le-a facut Rudolf a fost sa se certe cu antrenorul echipei de fotbal germane. Acest lucru i-a permis lui adidas sa sponsorizeze Germania in World Cup din 1954, cand, spre uimirea tuturor, Germania de Vest a batut Ungaria. Adi Dassler a aparut imediat in toate ziarele, iar pantofii sai sport se vedeau in picioarele jucatorilor germani in toata lumea. Din acel moment Adi a inceput sa primeasca scrisori din intreaga lume de la persoane care vroiau sa vanda pantofii adidas in tarile lor. Oricat de bine facuti erau pantofii Puma, a fost nevoie de multi ani sa intre pe piata internationala si sa ajunga din urma pe adidas.

Modul in care adidas a ajuns o companie intrenationala este strans legat de transformarea sportului intr-o afacere internationala. “adidas” a jucat un rol extrem de important in cresterea industriei sportive. Cand adidas a inceput sa se afirme international, sportul nu era o activitate zilnica. Europenii il vedeau ca pe o activitate frivola si dadeau importanta doar catorva sporturi, in special gimnasticii si fotbalului, acestea fiind practicate doar de catre profesionisti. Astfel, adidas a fost prezent inca de la inceput, facand parte din procesul de aducere a sportului in viata de zi cu zi, ca sa nu mai spunem ca incaltamintea sport o purtam astazi mai tot timpul, de la birou si pana la cumparaturi.

Fascinant este si cum Horst (fiul lui Adi) a inceput sa vanda evenimente sportive ca modalitate de a-si promova produsele. El a vandut sportul in sine, nu doar echipament sportiv. A incheiat contracte cu federatii sportive, cu comitetul Olimpic si s-a implicat in promovarea si vanzarea World Cup catre sponsori.

Astazi doar un membru al familiei se mai implica in cele doua afaceri. Frank Dassler, nepotul lui Rudolf Dassler, a fost directorul Puma USA si acum a facut o miscare istorica, devenind directorul departamentului extern pentru adidas. Ceilalti membri ai familiei nu au mai vrut sa aiba de a face cu cele doua companii, saturandu-se de disputele constante dintre cele doua familii.

“adidas” este a doua companie producatoare de echipament sportiv din lume, detinand si Reebok. Puma a fost cumparata de catre conglomeratul francez PPR, care detine si Gucci. Asa ca viitorul suna bine pentru ambele companii.

Astfel, atat Puma cat si adidas au reusit sa ramana lidere pe piata deoarece produsele lor sunt extrem de calitative. Insa este clar ca cele doua companii nu s-ar afla astazi pe aceste pozitii daca nu ar fi fost stimulate de rivalitatea dintre ele.

Reclame
Comentarii
  1. STeLIsT spune:

    Hmm , frumoasa daca chiar aceasta este povestea

    Apreciază

  2. jova attila spune:

    tot asa inaite

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s